Džina z kouzelné lampy máte, jen ho nepoužíváte! Nedoceněná moc meditace…

Neměla jsem ani tušení, když jsem se před lety začala seznamovat s meditací, jak velká tvůrčí moc se mi tím dostává do rukou. Můj muž Jarda ví o síle meditace také své. Změna stavu mé mysli změnila mě samotnou i celý můj život. Nevěřila jsem tehdy, že by mně – „nevěřící si hromádce neštěstí“ – mohla být kdy dostupná neutuchající čistá radost z bytí. Měla jsem za to, že jak stavy blaženosti, tak přístup k hluboké moudrosti nebo opravdovému soucitu a bezpodmínečné lásce, jsou výsadou mnichů východních kultur, kteří bez přestání meditují v ústraní horských klášterů. Mýlila jsem se. A jsem za to ráda. Stačilo pár let trpělivého otáčení pozornosti ze známého vnějšího světa do nepoznaného vnitřního a začaly se dít zázraky. Místo jistot ve vnější realitě, která je celá pomíjivá, jsem nalezla opravdovou stabilitu a důvěru uvnitř sebe. Meditování se stalo přirozenou součástí mé každodennosti. Procházím díky tomu životními změnami obohacená místo zdrcená. Po pár letech meditační praxe žiji jednoduchý, radostný, naplňující a zároveň odvážný život, který je skutečně můj.

Během školních let jsem usilovala o jedničky. Během sportovních let jsem usilovala o vítězství. Kladla jsem důraz na výsledky a jim vše podřizovala, aniž bych u toho cítila svoje srdce a naslouchala mu. Přestože jsem tímto způsobem nějakých výsledků dosáhla, nebyly pro mě naplňující. Ve vztazích jsem se snažila zalíbit spíš než být sama sebou, protože jsem neměla tušení, kým doopravdy jsem.

Dnes se nevěnuji vystudovanému oboru ani závodnímu sportu. Utišením mysli se dostalo ke slovu moje srdce, které mě postupně dovedlo k opravdové lásce k sobě, k druhému člověku a k přírodě. Pěstuji zeleninu a společně se svým mužem pečuji o kus milované Země. Inspiraci, které se mi dostává ve vlastní meditační praxi používám k tvorbě vedených meditací pro další, kterým přestane dávat smysl uspěchaný neradostný život a rozhodnou se otočit pozornost dovnitř a naslouchat pravdě svého bytí. Všichni, každý jeden z nás, můžeme zakoušet místo komplikovaného života plného dramat, život naplněný smysluplnou činností a láskou. To je poznání, které považuji za naprosto zásadní. Že má zkušenost, vnitřní proměna, kterou jsem prošla, je dostupná všem. Každému jednomu, bez rozdílu – pokud chce.

Kdybych jen trochu tušila, jak velkou úlohu sehraje v proměně mého života meditování, dala bych si ho jako nejvyšší prioritu mnohem dřív. A proto se v tomto příspěvku věnuji vyzdvižení významu meditace.

Meditující mniši, jogíni, guruové, Ježíš, Buddha a vůbec všichni osvícenci vždy předávali a předávají určitá učení. Když se o některé duchovní nauky začneme více zajímat, zjistíme, že mají různé postupy, techniky a návody. Popisují různé příběhy a vysvětlují různé pojmy. A přece mají všechny něco společného. Všechny spirituální nauky bez výjimky směřují naši pozornost do nitra. Proč to asi dělají? Že by se tam, uvnitř nás samých, snad nacházel nějaký poklad? Že by poklad v podobě skutečně účinných řešení našich potíží?


Všichni osvícenci tak neúnavně pracující na předávání nauk dobře vědí, jak pružná a poddajná je lidská mysl. Když jí utišíme a osvojíme si její fungování, všechno je možné. Přirozený, radostný, láskyplný stav bytí bez strastí a nemocí je dostupný každému jednomu člověku na planetě. Já nejsem výjimkou. Ani vy nejste výjimkou. Dosažení trvalého štěstí je možné. A postup, který k němu vede, není tajný ani určený jen vyvoleným. Vy sami se můžete vyvolit a rozhodnout vytvořit si podmínky k tomu, aby se trvalé štěstí stalo i vaší životní realitou. Pokud právě zakoušíte ve svém životě strasti, neznamená to, že děláte něco špatně. Znamená to jen, že jste se ještě nedívali směrem, kterým se lze od strastí osvobodit. A dívat se novým směrem se dá jednoduše naučit.


Zkuste si promítnout, kolik jste se toho za svůj život už naučili, od dětství až do dneška. A skromnost dejte stranou, umíte toho opravdu hodně! Naučili jste se mluvit, chodit, plavat a taky jezdit na kole. Ve škole jste získali nespočet znalostí ve spoustě předmětech. A vzpomeňte si na svou první práci, kolik nového jste se toho museli naučit. Kolik času jste asi ve svém životě strávili učením? Zřejmě to nebude málo. Není to málo, ale učíme se přece celý život, že? Ano, je to tak. A se vší úctou k veškerým nabitým znalostem i dovednostem si teď zkuste upřímně odpovědět na otázku: Co z toho všeho, co jste si kdy pracně a trpělivě memorovali a osvojovali, vás naučilo, jak být trvale šťastný / šťastná? Co z těch všech znalostí a dovedností vás dovedlo k tomu, že dnes žijete radostný naplňující život?

Moderní svět nás bez přestání zásobuje nekonečným množstvím informací, které v nás vzbuzují neustále nové potřeby, a tak se nám může snadno stát, že si pořizujeme stále další a další věci a věnujeme se dalším a dalším aktivitám a zájmům. Aniž si to všimneme, jsme odvedeni daleko od sebe sama nikdy nekončícími vnějšími činnostmi, povinnostmi a zábavou. Nejsme-li si plně vědomi svého opravdového motivu – proč si teď pořizujeme právě tuto věc a proč se teď věnujeme právě této činnosti, můžeme promrhat svůj život zaneprázdněni neustálým reagováním na nikdy nekončící vnější podněty. Pokud se nenaučíme vystoupit si z dělání a vstoupit do bytí, mineme prožitek plnosti své existence a poznání sebe sama, své pravé přirozenosti. Klamáni přesvědčením, že je potřeba bez přestání něco dělat, se připravujeme o pravdu, která se nachází v prostoru čirého bytí.


Meditace nás učí dívat se přesně opačným směrem: do nitra. Přivádí nás zpátky k sobě samým. Vede nás dovnitř, kde se nachází pravda. Očišťuje nás od vnějších vlivů, od kulturních a náboženských dogmat, od rigidních společenských šablon i převzatých rodinných vzorců. Meditace nám umožňuje rozpomenout se, kým doopravdy jsme a co je naší skutečnou přirozeností. Díky jednoduchým meditačním praktikám lze nalézt vnitřní stabilitu a důvěru, o které se můžeme v životě opřít. Naučit se meditovat je tím nejcennějším, co pro sebe můžeme v dnešní době udělat.

K radostnému naplňujícímu životu nás nedovede to, že dnes uděláme ještě víc práce než včera, ani to, že si pořídíme další úžasnou novinku na trhu. Pokud chceme ve svém životě doopravdy něco změnit, budeme se muset otevřít novému přístupu. Novému přístupu k sobě i druhým, k přírodě i k celému světu. Novému přístupu k veškerým činnostem, které se rozhodneme konat.

Otevřít se novému přístupu neznamená nic jiného, než otevřít svou mysl. Vystoupit si ze zajetých myšlenkových kolejí, po kterých jsme jezdili třeba i dlouhé roky. A to se nám nikdy nepodaří ze stejné úrovně, v jaké se po těch kolejích vozíme. Představte si, že byste každý svůj návyk, který už vám neslouží, chtěli nahradit novým tak, že ho přepíšete tolikrát, kolikrát jste opakovali ten starý. Ani byste to za svůj život nemuseli stihnout! Naštěstí existuje způsob, jak okovy svých návyků a přesvědčení účinně zpřetrhat natrvalo. A je to způsob tak jednoduchý a tak snadno dostupný, že je až s podivem, že ho už dávno nevyužívá každý jednotlivec k osvobození se ze strastí a nalezení trvalého štěstí.


Tím způsobem je uvedení mysli do jejího přirozeného stavu. Přirozený stav mysli je oproštěný od veškerého vnějšího ruchu, od veškerých klamů a iluzí vnějšího světa. Takový stav mysli existuje v každém z nás. Je tam odjakživa a je tam neustále. Hluboko v našem nitru, kam k němu máme všichni přístup. Jedná se o stav naprosto přirozený, každý jsme ho už někdy zažili a opakovaně zažíváme, například když bezmyšlenkovitě pozorujeme vodní hladinu, včelu přistávající na květ nebo když se zaposloucháme do zpěvu ptáků. Tento zcela přirozený a v podstatě jednoduchý stav bytí může být nicméně dlouhodobě přehlušen přemírou vnějších podnětů, které z naší mysli vytvořily roztěkanou, překomplikovanou, chaotickou „zamotaninu“ plnou nejrůznějších převzatých pojmů, názorů a konceptů bez schopnosti delší dobu se soustředit na jednu věc a používat svůj vlastní zdravý rozum.

Když pochopíme, jak zásadní význam má pro náš život schopnost vyčistit mysl a zůstat delší dobu pozorností v nitru, co je dalším krokem? Dalším krokem je přestat čekat, že to udělá někdo za nás. Je potřeba začít si pečlivě a opakovaně vyčleňovat čas pro sebe, který strávíme sami v ústraní, v tichosti se zavřenýma očima. A bude to mnohem snazší a lákavější, když si uvědomíme, že tím, že na chvíli vypneme celý vnější svět, o nic nepřicházíme. Je to přesně naopak. Otočením pozornosti dovnitř získáváme zpět svou tvůrčí moc.

Jakmile přestaneme svou pozorností dotovat okolní příběhy a dramata vnějšího světa, můžeme se vesele ukotvit v nitru svého bytí, ve své pravé přirozenosti a stát se autentickým, sebevědomým, dokonce neohroženým člověkem. Člověkem, který si dokáže hravě plnit své sny a ještě u toho inspirovat druhé. Člověkem, který dokáže rozpoznat pravdu od lži, a tak je imunní vůči manipulativním marketingovým i politickým kampaním. Ve vašem živote totiž nejde o to, koho zvolíte v příštích volbách. Nejde ani o to, kterou stranu považujete za tu dobrou v probíhajících válečných konfliktech. Jde o vás. Jde o vaší pozornost. To o vaší pozornost bojují světové velmoci vytvářením co největších dramat. A vy jim svou pozornost buď můžete dál dávat a tím se připravovat o svou tvůrčí moc, anebo se rozhodnete přestat hru na dramata a strach hrát. A místo toho budete vědomě tvořit svůj báječný život a báječný svět okolo sebe. A všechno to začíná uvnitř, ve vašem nitru. Tam se ukrývá váš největší poklad i vaše největší moc. Není venku. Je ve vás. To vy jste tím, na koho jste čekali. Superhrdina, co vás vyvede ze strastí, je ve vás a čeká, až se na něj obrátíte – tím ho v sobě probudíte. Stačí zavřít oči a oprostit se od vnějšího světa.


Přestože stačí málo – otočit pozornost dovnitř – může to být ze začátku obtížné. Řeknete si, dobrá, jdu teď meditovat a sednete si o samotě, v tichu. A v ten moment jste zahlceni proudem myšlenek a nedokážete se dostat do příjemného uvolnění a ztišení. Nevěšte hlavu, to je naprosto běžné a nějakou chvíli trvá, než si osvojíme fungování naší vlastní mysli a naučíme se jí jemně navigovat tak, abys se nám stala účinným tvůrčím nástrojem a nekomplikovala nám život. V počátečním období mohou dobře posloužit nahrávky vedených meditací, které pomohou k postupnému uvolnění těla i mysli. Poslouchala jsem nahrávky meditací roky, od chvíle, kdy jsem s meditováním začínala. Byla jsem tehdy ve špatném fyzickém i psychickém stavu a v úplném tichu bych se nedokázala sama dostat do uvolněného příjemného rozpoložení. Myšlenek i emocí mnou procházelo příliš. Naslouchání hlasu v nahrávkách mi pomáhalo se uvolnit, přijmout mou životní situaci a postupně se otevírat novým obzorům a možnostem. Věřím, že vedené meditace pro mě udělaly službu terapeuta, lékaře a duchovního mistra v jednom.

V současnosti medituji nejčastěji v tichosti, protože mysl už je natolik zklidněná, že cítím jemné vedení z nitra a v tichu ho vnímám nejlépe. Získávám nyní při své meditační praxi inspiraci pro nahrávky, které slouží druhým k uvolnění těla i mysli, oproštění se od strachu, k otevření srdce a k vědomé tvorbě života založené na cítění pravdy svého nitra. Některé meditace jsou volně k dispozici na našem webu ekozahrady.com nebo na youtube kanálu Ekozahrady v playlistu nazvaném Vizualizační meditace. Průběžně vznikají další tak, jak proudí inspirace. A vznikají i ucelené série meditací, které je možné si zakoupit na našem webu. Živé skupinové setkání zaměřené na meditační praxi pořádáme aktuálně společně s mým mužem jednou ročně, zpravidla v letním termínu, kdy „meditačně putujeme přírodou“ – spojujeme meditování a hluboké propojení s přírodou a jejími živly.


Přeji vám, ať se díky poznání, kým doopravdy jste, osvobodíte od strastí a nemocí a zakoušíte trvalé štěstí.

Katarína

Komentáře
  1. Nerti napsal:

    Krasne napsano, Katarina mi mluvi z duse, dekuji:)

  2. Lucie napsal:

    Děkujeme Kataríno a Járo za to, že jste, a že jste nám inspirací ♥

    Kurz Vědomá tvorba mého života mi naprosto změnil život a byly to právě meditace, které jsem se tam naučila a dodnes je praktikuji, bez nich by můj život nebyl takový jaký je. Díky nim jsem jsem se našla, našla jsem odvahu udělat velké změny v mém životě, pustila jsem přesvědčení, která mi už nebyla k užitku a začali ke mě přicházet nové věci a noví lidé, kteří jsou mému srdci tak blízko… Jsem za to všechno vděčná a těším se na vše, co mě ještě čeká ♥♥♥

    Mějte se krásně.

    • Katarína Svobodová napsal:

      Lucie, děkujeme za zpětnou vazbu, hřeje nás, že ti meditace zkvalitňují a povznášejí život!
      Přejeme krásné dny a zdravíme celý tým Barona! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.