Černo-bílé ředkve v srpnu?

Rád bych vám připomněl, že jste určitě na záhoncích plánovali sklidit hlavní plodinu a po ní vysít následnou plodinu – tedy pokud máte aspoň základní zeleninové ambice! 🙂

Tím hlavním, co je vyloženě určeno k setí v létě, jsou černé ředkve a jiné velké ředkve. Když je sejeme v červenci a srpnu, stihnou do podzimu dorůst. Doporučuje se červenec, ale lepší výsledky jsem měl obvykle se srpnovým setím, protože zažijí kratší období veder, dá se to uzalévat a pokud zima přijde později, dají se sklízet do listopadu. Černé ředkve jsem pěstoval už jako malý kluk a rostly mi vždy obří. Možná jsem je mylně sázel do moc vyhnojené půdy 1. trati, což je chyba. Mají pak moc dusičnanů. Takhle v létě jako následná plodina je ideální 2. trať, zvládnou i úrodnější 3. trať (na hlubinně zúrodněných záhonech určitě). Katarína je nyní vysela po česneku.

Základem jsou „šachy“, tedy černá a bílá. Existuje však mnoho dalších ředkví, které můžete vyzkoušet.

Daikon je dlouhá bílá japonská ředkev, dle makrobiotiky velmi léčivá. Ta se oficiálně seje od června do poloviny září, takže šup s ní do záhonů klidně teď v srpnu! Je vynikající.

U klasických ředkviček se nenechte zmást, nesejte ty rané s krátkou vegetační dobou, ty vám spíše v tom horku vykvetou. Volte letní a celoroční odrůdy!

Náročnost letních výsevů spočívá v zavlažování, semínka nesmí vyschnout! Do vyklíčení lze řádky něčím přistínit.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.