Podzimně-zimní vyživující salát

Na tuhle kombinaci nedám dopustit. Všechno jsou to podzimní dary zahrady a všechno navíc dobře uskladnitelné. A tak nás vyživují i v průběhu celé zimy. A někdy dokonce až do další zimy. Loňská úroda mladých kaštanovníků i ořešáků byla tak bohatá, že z ní čerpáme ještě teď. Za což jsem obzvlášť vděčná, protože letos na jaře u nás květy ořešáků i kaštanovníků pomrzly.

Pro přípravu salátu použiji:

  • 2 jablka,
  • 2 hrsti vlašských ořechů,
  • 2 hrsti jedlých kaštanů (na zimu je sušíme ve slupce, pak průběžně vylupujeme, máčíme přes noc a vaříme nebo pečeme),
  • 1 hrst bobulek rakytníku (na podzim sbíráme čerstvé, na zimu je mrazíme),
  • případně lžička medu

Za mě se jedná o skvělou chuťovou kombinaci, která navíc i slušně zasytí. Jablko je šťavnaté plné vitamínů, ořechy křupavé plné tuků, kaštany vydatné plné sacharidů. A rakytník – jéje, to je úplný zázrak, který organismus vybaví neprůstřelnou imunitou, vitamínem C, A a tak dále. Co víc si od čerstvého podzimního salátu přát?

A tak mi stojí za to nalouskat vždy večer před spaním dvě hrsti vlašáků a kaštanů a namočit je přes noc. Ráno pak sliji vodu a vše propláchnu. Kaštany zaliji v kastrůlku novou vodou a dám je vařit na necelou půl hodinku (do změknutí). Mezitím nakrájím jablka do mísy nebo do hlubokého talíře, přidám vlašáky a bobulky rakytníku. Nakonec přidám uvařené kaštany. Promíchám a salát je hotový. Někdy ho ještě promíchám se lžičkou medu.

Tipy pro obměnu:

Výborné jsou místo jablek i hrušky (nebo jablko a hruška společně).

Když pěstujeme ve skleníku mochyně peruánské, lze dát v září, kdy u nás dozrávají, do salátu místo rakytníku pár oranžových kuliček mochyně.

Když chci v salátu subtropický nádech, chutný je v něm i pomeranč, grepfruit nebo mandarinka.

Komentáře
  1. Iva napsal:

    Parádní podzimní kombinace 🙂 Můžeš mi prosím napsat víc k tomu sušení a uložení kaštanů? Chápu dobře, že sušíte plody ve slupce (nenařezané, tak jak je sesbíráte?) A cca jak dlouho a při jaké teplotě, resp. jak se pozná, že je usušený? Jak je potom skladujete? Díky předem za zasvěcení do kaštanového skladování 🙂 Iva

    • Katarína Svobodová napsal:

      Zdravím Ivo, tušíš dobře: kaštany sušíme ve slupce nenařezané tak, jak je sesbíráme. Dáváme je do sušičky značky Sedona nebo Klarstein na 50 stupňů a necháme sušit dva dny. Vůbec už pak neplesniví. Že jsou kaštany usušené poznáme tak, že v obalu rachtají (jak se jádro usušením zmenšilo). Skladujeme je potom v přepravce v pokojové teplotě (aby případně dál dosychaly). Vyloupáváme je rozklepnutím nebo naříznutím slupky. Někdy funguje jen mírné naprasknutí slupky, někdy je potřeba naříznout, asi se mírně liší slupky jednotlivých odrůd.

  2. Iva napsal:

    Díky moc Kataríno 🙂

  3. Jana napsal:

    Tedy, mňam, krásná podzimní mňamka, zítra vyzkouším. Miluju podzimní vaření je to tak barevné.
    Díky, díky Kataríno za inspiraci 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.